„În temniţă am fost şi aţi venit la Mine“

Viața parohiei Ianuarie 14, 2017

În după-amiaza zilei de 13 ianuarie 2017, părintele paroh Petru Munteanu de la Parohia „Sf Voievozi” din Săvinești, jud. Neamț a efectuat prima vizită la Penitenciarul de Minori și Tineri din Bacău în anul 2017.

Părintele paroh a fost însoțit de părintele Mihai Meraru, părintele Ciprian Ungureanu și domnișoara Agafia Roșu, asistent social în cadrul parohiei.

Pe lângă componenta comunicațional-religioasă, scopul vizitei a fost și de a oferi 193 de pachete, constând în fructe și dulciuri.

O poartă din fier, înaltă şi grea, care abia se urnește din loc, îi rupe de oraş şi de societate pe cei aproximativ 450 de deținuți înregistrați la Penitenciarul din Bacău. Acum, pentru mulţi dintre ei, lumea în care sunt liberi este biserica. Adevărata lor „societate“ sunt cărţile, vorbele schimbate cu vreo rudă care mai vine din când în când, cu preotul capelan sau cu personalul penitenciarului. Foarte mulţi dintre ei îşi manifestă dorinţa de a participa la slujbele religioase oficiate la capela penitenciarului.

Astfel, vineri 13 ianuarie, aproximativ 35 de deținute din Penitenciarul pentru Tineri și Minori Bacău au participat la o slujbă specială, Taina Sfântului Maslu, săvârșită de un sobor de nouă preoti. Acestora li s-au alăturat şi reprezentanţi din partea conducerii instituţiei.

Slujba a fost oficiată de către părintele Petru Munteanu, pr. Mihai Meraru (Parohia „Dragomirești” Neamț, pr. Ciprian Ungureanu (Parohia „Dârloaia” Neamț) pr. Lucian Butnaru (Unitatea Militară 01769 Bacău), pr. Petru Cuibar (Capela „Sf. Pantelimon” – din curtea Spitalului din Onești), pr. Ciprian Purice (Parohia  Deleni, jud. Bacău), pr. Ionuț-Iliuță Comisu (Biserica „Sf. Nicolae” din Onești), pr. Constantin Abageru (Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” Bacău) și de preotul capelan Daniel Mașala (Penitenciarul Bacău).

„Cu multă emoție și dragoste față de Dumnezeu am venit astăzi aici, să vă vizităm, la invitația domnului Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului și care este un apropiat al sfintei noastre biserici. Ajungând la poarta penitenciarului ne-am bucurat când am văzut mai mulți părinți slujitori, care, la fel ca și mine, de departe, unii chiar mai de departe, din iubire față de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, la invitația părintelui capelan, au dorit să ne rugăm împreună, să ne adunăm în taina frumoasă a rugăciunii, care ne vindecă rănile sufletului, care ne dăruiește adevărata pace și adevărata binecuvântare în Hristos Domnul nostru. Suntem într-un loc binecuvântat, nu orice loc, ci în capela penitenciarului aflată sub binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, care a binecuvântat acest loc, unde se slujește Sfânta Liturghie pe Sfântul Antimis de către părintele capelan Daniel Mașala și în această bucurie a noastră am trăit Taina Sfântului Maslu”, s-a arătat în cuvântul de învățătură adresat de părintele Munteanu, celor prezenți.

În continuarea cuvântului său, părintele Petru Munteanu le-a istorisit celor prezenți două povestiri cu tâlc, cu intenția de a sublinia importanța faptelor și a deciziilor pe care le ia fiecare părinte în viață, deoarece „copiii calcă pe urmele părinților”, povestiri care au adus lacrimi pe obrajii celor încercate de privarea de libertate.

La finalul slujbei, părintele capelan Daniel Mașala și-a exprimat recunoștința către părinții slujitori pentru participarea la slujba Sfântului Maslu: „Mulțumim că ați răspuns invitației noastre și am săvârșit împreună Taina Sfântului Maslu, mulțumim, de asemenea, conducerii instituției și tuturor celor care au fost alături de noi astăzi, iar această rugăciune să ne fie de folos tuturor”.

Prezent la Taina Sfântului Maslu, domnul comisar-șef Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului Bacău, a declarat: „Evenimentul de astăzi este pentru noi unul deosebit. Practic, slujba care s-a desfășurat astăzi a fost pentru noi ca un balsam pentru suflet. Nu avem foarte des ocazia de a avea în mijlocul nostru atât de mulți preoți și rămânem în continuare alături, cu sufletul în primul rând, față de părintele Petru Munteanu, pentru că de la el a plecat toată activitatea de astăzi. Speram ca anul acesta astfel de întâlniri să fie în număr cât mai mare, având deja, din partea părintelui Munteanu, tot girul și credem că față de anii trecuți anul acesta va fi mult mai bine”.

Slujba Taina Sfântului Maslu, este o slujbă care are un impact folositor asupra celor care o primesc, deoarece îi ajută să se recupereze atât sufletește cât și trupește, primind totodată iertarea păcatelor. Relația dintre credincioșii din penitenciar și Biserică este una stransă; oamenii, în momente grele, în momente sensibile, se apropie de Dumnezeu, iar Biserica este cea care îi primește pe toți, în mod egal.

„Parohia „Sf. Voievozi” colaborează de foarte mulți ani cu Penitenciarul din Bacău care se rezultă cu vizitarea persoanelor deținute la Centrul de servicii sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești, unde ne petrecem timpul câteva ore pe săptămână la diferite activități. Astăzi am pășit noi  în incinta Penitenciarului cu mici daruri, care să le mai aline dorul de casă celor aflați într-o perioadă mai puțin bună din viața lor. Sper ca și anul acesta să decurgă la fel de bine ca si până acum să reușim ca în fiecare joi să avem o activate împreună cu persoanele private de libertate din Penitenciar”, a subliniat domnișoara Agafia Roșu.

Brîndușa Dediu